BİZE ULAŞIN 0 505 399 65 68
BAĞIŞ YAPIN

Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Yerel Demokrasi ve Toplumsal Sürdürülebilirlik Eğitimi

Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Yerel Demokrasi ve Toplumsal Sürdürülebilirlik Eğitimi

19 Mayıs-6 Haziran 2014- İsveç

İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi, İsveç Kalkınma Ajansının desteği ile 19 Mayıs -6 Haziran 2014 tarihleri arasında “Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Yerel Demokrasi ve Toplumsal Sürdürülebilirlik” eğitimi düzenlemiştir. Proje Hedef grubu; aktif olarak yerel demokrasi, yerel kalkınma ve yönetişim konularında kamuda veya sivil toplum örgütlerinde çalışanlar olarak belirlenmiştir.

Eğitim programına katılabilmek için ön koşullardan birisi olan proje “sosyal içerme, yönetim ve değişim, eşitlikçi yerel yönetimler” ana başlıklarından birisi seçilerek hazırlanmıştır. Belediye ve sivil toplum deneyimlerimize dayanarak, sosyal içerme başlığı üzerinden; göçle gelen ve dezavantajlı mahallelerde yaşayan kadınların psiko-sosyal yönden güçlendirilmesi ile ilgili bir proje hazırlanarak başvuru yapılmıştır.

Türkiye, Gürcistan, Bosna-Hersek, Sırbistan, Ukrayna, Moldova, Makedonya ülkelerinden 23 kişinin projesi uygun bulunarak eğitim için İsveç’e davet edilmiştir. Program sonunda katılımcıların toplumsal cinsiyet bakış açısı ile yerelleşmenin önemi ve avantajları ile ilgili bilgilerinin artması ve uluslarası bağlantılar kurmaları hedeflenmiştir. Başvurusu kabul edilen iki dernek üyemiz de derneğimizi temsilen bu eğitime katılmıştır.

Üç haftalık eğitimde aşağıdaki başlıklarda çalışmalar yapılmış ve çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmiştir.

  • Temel proje eğitimi –Christer Akesson / Ann-Katrin Roth

Proje yazma ile ilgili genel kurallar ve proje yazarken dikkat edilmesi gereken konular eşliğinde, belirli günlerde katılımcıların geliştirilmek üzere sunduğu projeler gruplar halinde ve proje uzmanları eşliğinde tartışılarak revize edilmiştir.

·         Konu ile ilgili sunumlar

  1. İskandinav Cinsiyet Eşitliği Modeli- Andrea Spehar

 

İskandinav Cinsiyet Eşitliği Modeli ve bu modeli oluşturan ana unsurlar konusunda sunum yapılarak, katılmcıların kendi ülkelerinden verdikleri örnekler eşliğinde tartışılmıştır.

  1. Yönetim Sistemleri – Maria Fredriksson 
  1. İsveç Yerel Yönetim Sistemi- Adiam Tedros 
  1. Gotland Yönetim Sistemi -Irma Cupina 

Yönetim Sistemleri konusuna Maria Fredriksson’un yönettim sistemleri temel sunumunun ardından; İsveç Yerel Yönetim Sistemleri ve daha özelde Gotland Adası yönetim sistemi konusu sunulmuştur. Bu sunumlarda İsveç ve Gotland yönetim modelleri toplumsal cinsiyet perspektifinden anlatılmıştır. Bu sunumlar katılımcı ülkelerin soru ve cevapları ile zenginleşmiştir.

5.  İsveç Emniyet Kurumlarında Toplumsal Cinsiyet Uygulamaları

İsveç emniyet kurumunda görevli konuşmacılar tarafından kurumlarındaki tüm süreçlerde toplumsal cinsiyet eşitliğinin nasıl sağlandığı ve bu süreçlerin nasıl yönetildiği konusunda bilgiler aktarılmıştır. İsveç polisinin sürdürdüğü bazı uygulama ve çalışmalar; www.polisen.se adresinden incelenebilir.

6.  Takım Çalışması – Marcus Dahlberg

 Takım çalışması ve takım lideri nasıl olmalıdır ve başarı faktörleri nelerdir soruları üzerinden bir sunum yapılmıştır. Bu sunum sonrasında yapılan “takım çalışması” etkinliğinde, gruplar uygulama aşamasında gözlemlenmiş ve sonuçlar grup üyeleri ile tartışılarak değerlendirilmiştir.

7.    Yerel yönetimler ve Sosyal sürdürülebilirlik- Andrea Spehar

Yerel Yönetimler ve Sosyal Sürdürülebilirliği sağlamak için uygulanan model ve etki eden diğer unsurlar aktarılmıştır. Sosyal sermaye, halkın katılımı, insanlara ve kurumlara güven, sosyal iletişim ağında katılımcılık, kent ve yurttaşlık hakları vb. başlıkları içeren model tanıtılmıştır.

8.    Kadınların Siyasete Katılımı- Carina Laurusson

Kadınların siyasete katılım oranları nedenleriyle değerlendirilmiştir. Farklı ülkelerden katılımcıların bu konudaki sunumlarıyla grup tartışması yapılmıştır.

9.  Yerel Demokrasilerde Şeffaflık ve Yolsuzluğu Önleme Yöntemleri

 Marina Nistotskaya tarafından ülkelerden grafikler ve örneklerle sunulmuştur.

·         Çalışma Ziyaretleri

  1. Almi – Gotland Adasında bulunan Kapasite geliştirme eğitimleri veren bir sivil toplum kuruluşudur.

 

  1. Gotland Gençlik Evi- Gotland adasında bulunan Gençlik Evi; Gençlere hizmet veren bir sivil toplum kuruluşudur. Müzik, sinema, tiyatro vb. konularda çalışmalar sürdürmektedir.

 

  1. Avrupa Birliği Parlementer Seçimlerinde oy kullanılan merkezlerden biri ziyaret edilmiştir. Oy kullanımı gözlenerek bir yetkiliden bilgi alınmıştır. -Stockholm

 

  1. Solentuna Kadın Sığınma Evi Derneği – Sığınma evine yönlendirme yapan sivil toplum kuruluşu ziyaret edilmiş çalışmaları hakkında bilgi alınmıştır.-Stockholm

 

  1. Livstycket – Göç bölgesinde kadınların el emeğine yönelik çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşu olan Livstycket ziyaret edilmiştir. Burada İsveç dilini öğrenen kadınlar hem el işi ürünler üretiyorlar hem de iş bulabilecekleri bir meslek öğreniyorlar. -Stockholm

 

  1. Tensta Galery – Farklı temalarda sergilerin açıldığı yerde; altmışlı yıllarda yaşamış İsveçli bir ailenin ev yaşamını gösteren sergi gezilerek o dönemin izleri gözlenmiştir.- Stockholm

 

  1. Kungalv Belediyesi- Göteburg ‘a bağlı küçük belediye olan Kunglav Belediyesi gezilerek, sosyal hizmetleri hakkında bilgiler alınmıştır.

 

  • Grup tartışmaları ( yerel demokrasi-sosyal sürdürülebilirlik- toplumsal cinsiyet konuları çerçevesinde)

 

  1. Yerel yönetimler/merkezi hükümet ilişkisi

 

  1. Belediye yönetim sistemleri

 

  1. Ülkenizdeki kadınların siyasi temsil edilebilirlik durumu

 

  1. Ülkenizdeki etnik azınlıkların durumu

 

( Bu bölümde farklı günlerde yukarıdaki başlıklar çerçevesinde tarafımızdan gruba sunum yapılmıştır.)

 

Program sonunda katılımcılara sertifika verilmiştir.